Шведски елкхаунд

Шведски елкхаунд Шведски елкхаунд Шведски елкхаунд Шведски елкхаунд
Шведски елкхаунд
Шведски елкхаунд
Шведски елкхаунд
Шведски елкхаунд
Представяне Общ вид Темперамент Грижи

Тази древна порода е била създадена за лов на мечки и елени, за теглене на шейни и за охрана на стадата. Била е разпозната през 1953 година, но и днес е малко разпространена извън пределите на родината си.

Страна на произхода: Швеция
Оригинално име: Jamthund
Общ вид: лупоидно куче, балансирано, отпусната, лека походка.
Глава: дълга, суха, относително широка. Леко изпъкнал череп, с ярко очертан стоп. Носната тръба е права, плътно затворени устни.
Очи: по-близко до овал, сравнително малки. Тъмни на цвят.
Уши: поставени високо, относително малки. Носи ги изправени. Върхът им е заострен.
Тяло: компактно, силно, яко и сухо. Дълъг, здрав врат без увиснала кожа. Широки гърди, мощни слабини, коремът е леко повдигнат. Крупата е широка и леко спаднала. Гърбът е прав.
Крайници: здрави, с овални и компактни лапи.
Опашка: поставена е високо, умерено дълга, дебела и здрава. Носи я извита над гърба.
Козина: дълга и твърда с тъмни върхове на космите. По-къса и гладка на главата и отпред на краката. По-дълга е върху врата, гърдите, опашката и крайниците. Има по-гъст, мек подкосъм.
Оцветяване: от тъмно до светло сиво. На муцуната е светло сиво до кремаво, на бузите има светли петна, които са типични за породата.
Размери: мъжки - 58 до 63 см., женски - 53 до 58 см.
Тегло: приблизително 30 кг.

Шведски елкхаунд е твърдо, храбро и безстрашно куче, уравновесено, стабилно и тихо.

То е много приятелски настроено и внимателно с деца и това го прави чудесен домашен любимец. Той се представя също и като добро куче-пазач. С другите кучета обаче проявява леко доминантен характер.

Шведски елкхаунд е създаден да живее в града, още по-малко в апартамент. Нуждае се от големи пространства и интензивни упражнения. Препоръчва се ежедневно изчеткване и разресване.