Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Лабрадор ретривър
Представяне История Общ вид Темперамент Грижи

Щастлив да живее и да обича

Обаятелен, неустоим, с алтруистичен нрав, който го кара да се раздава без остатък, кучето за апорт, дошло от Канада става мечта за все по-голям брой пристрастени любители

 

Една стара канадска легенда ни го представя като син на видра и куче - от видрата е наследил голямата си близост с водата, в резултат на което лабрадорът е нещо повече от обикновен четириног плувец. От научна гледна точка обаче се счита, че е произлязъл от Нюфаундленда и, по-точно от една негова умалена разновидност, наричана в миналото Малко куче от Св. Джон. Във всеки случай, безспорно е, че лабрадорът е отличен и неуморим плувец и че именно това негово качество го е направило толкова известен в целия свят.

Към средата на 19-ти век рибари от Европа, които работели по крайбрежието на полуострова Нова земя в северозападния Атлантик, избрали като помощник в риболова едно куче, използвано от векове за същата цел от местното население. Избраха го защото работата му беше много полезна, както при прибирането на мрежите, така и за обратното прибиране на рибата, избягала през по-широките дупки. Тъй като риболовните корабчета правели курсове от Британските острови до Канада и обратно, този, вече придобил известност безпогрешен апортьор на риба бил заинтригувал някои английски ловци, които се надявали да използват неговите качества за връщане на отстреляния дивеч при лов в британските блатисти местности. Надеждите били оправдани също и от отличният характер, който Лабрадорът винаги е притежавал.

Казано накратко, големите английски развъдчици посветили с усърдие работата си върху новата порода и след някоя и друга година получили изключително ловно куче за апорт, което по силата на обстоятелствата станало "английско", макар и истинският му произход да е от другата страна на океана.

 

Група:  ретривъри, водни кучета (по FCI)
Страната на произхода:    Великобритания
Първоначална функция:    куче за апорт
Средна продължителност на живота:    12 години
Зряла възраст достига на:    2 години
Височина:    56-57 см. за мъжки, 54-56 см.за женски
Средно тегло:    25-30 кг
Как се държи с непознати:    приветлив, добронамерен
Тип козина:    гъста, къса, ненакъдрена, по-скоро твърда на пипане, подкосъмът е водонепропускваем.
Цветове:    черно, жълто, от светло-кремаво до червеникаво, шоколадово. Малки бели петънца по гърдите се допускат.
Степва ли се козината:    не
Козината нуждае ли се от професионална поддръжка:    не
Специално подстригване за киноложка изложба:    не, само изчеткване
Активност:    нуждае се от много упражнения и движение
Разноски за храна:    средни
Доколко е лесно да се тренират:    много лесно се поддава на обучение и го прави с интерес и желание.
Темперамент по отношение на децата:    добър и търпелив, идеален другар
С кучета:    разбира се, не влиза в схватки
С котки:    внимателно!
Куче за града или извън града:    няма значение
Ще живее ли щастливо в апартамент:    да, ако има достатъчно внимание
Ще живее ли в кучешка колиба:    не се препоръчва, много е привързан към семейството и ще страда.
Страда ли от студ, влага или горещина:    не е придирчив, но екстремалните температури са вредни
Специални съвети:    бъдете внимателни, защото неговата природа е обсебваща, не го глезете
Няколко основни черти на характера:    куче, готово винаги за игри и движение. Обиколки из полето, плуване, игри за апорт, аджилити - за да се чувства щастлив и в добро здраве..

С лабрадор до тебе животът никога няма да е скучен!

Голям любопитко, винаги весел и обожаващ игрите, лабрадорът е идеалното куче за собственик спортист по природа. Обича да плува, обича да тича, обича да играе.

Горко им на мързеливите стопани, по грешка попаднали на лабрадора. Горко му и на кучето: ако бъде оставен да скучае, и още по-лошо, вниманието към него да се замества с лакомства извън редовното хранене, ето това е най-сигурният начин да погубите своя любимец. Той ще затлъстее и това може да се отрази пагубно на неговото здраве.

Ако съществуваше класация за кучета, най-често явяващи се върху заглавните корици на седмичните списания като емблема на преданост и кураж, първото място по правило би принадлежало на лабрадора. Верен другар на огнеборците в Ню Йорк, които се жертваха в онзи трагичен 11 септември, за да спасят стотици човешки животи изпод развалините на Кулите близнаци, това куче вече ни беше затрогнало и при други потресаващи събития. Колко пъти сме го виждали да се промъква сред купища развалини след земетресение, извеждайки на бял свят хора считани вече за обречени. Често ни е вдъхвало сигурност, виждайки го как тича плътно до крака на спасителите по плажовете, готово да се хвърли във водата при първа команда за да спаси давещия се. Срещали сме го по летищата, придружаващо антидрога полицаите. Едно куче, за което и най-трудните дейности изглеждат баналност.

Неразделен приятел и надежден помощник на човека, той е роден за апорт и никога не се дърпа назад.

Лабрадорът е много общителен и винаги в отлично настроение, с постоянно размахана опашка. Не е куче, което възприема командите пасивно: той е сътрудник, който търси взаимоотношения, при които се вземат под внимание и неговата гледна точка. Със стопанина си изгражда извънредно здрава връзка, съставена от съучастие и приятелство и осъществявана посредством споглеждане с разбиране и немного, но прости и ясни жестове. Тази лекота да установява отношения на взаимно доверие с човека е, може би най-важната черта за използването му при задачи на гражданската отбрана, като оказване на помощ при земетресения, срутване на сгради и естествено, във вода. Живият му нрав го прави превъзходен другар в игрите на децата, стига да не са прекалено малки (предвид неговата стремителност). Женските, обратно, пораствайки стават по-спокойни и търпеливи от мъжките. Това, в едно с кроткия характер и вдъхващия спокойствие и сигурност външен вид, е един от мотивите, поради които породата е много използвана и за пет-терапия, т.е. психологическа помощ за хора със здравни проблеми. Обучен за тази сериозна задача и придружен от своя инструктор, лабрадорът прави първото си влизане в болничната стая. И внезапно настъпва празник: целувки, милувки, подхвърляне на топчици и донасянето им обратно се превръщат в най-доброто лечение за повдигане на духа на пациентите, били те големи или малки.

Кученцата приличат на меки кадифени играчки с големи нежни очи, които подканят към нескончаеми ласки. Внимание, защото израстват доста бързо и на шест месеца добиват външен вид, подобен на този на възрастно куче,но остават все така прелъстяващо мили. Възрастният лабрадор превишава половин метър в холката и не рядко се срещат екземпляри, предимно мъжки, които стават по-високи от идеалната граница по стандарт. Тялото е масивно, с дълги плешки, прави крайници и опашка дебела в основата си. Космената покривка може да е с цвят на мед, шоколад или чисто черна. Всичко в това куче внушава сила, стремителност и нежност, обединени в една неустоима смесица.

Не случайно през последните години лабрадорът пожъна големи успехи. Тази популярност обаче създава рискове за качеството на развъдното дело: прекалено много са екземплярите внесени като стока от интензивно работещите развъдници. Следователно необходимо е добре да се информирате преди покупката на кученце. Когато една порода се радва на успех и е толкова много търсена, винаги дебне из засада рискът от измама.
Товаq разбира сеq не пречи, когато се прави опит да бъде опиcано идеалното куче за семейството все по-често да се дава за пример именно лабрадорът. Добрият и симпатичен характер, готовността да се поставя винаги на разположение, за да задоволи желанията на стопанина си, способността да прeдвижда ситуациите, скоростта и куражът, с които не веднъж е извършвал удивителни, достойни за възхищение постъпки, правят от този четириног приятел нещо извънредно ценно. Не е съвсем точно да го определим като семейно куче: лабрадорът е много жив и деен, нуждае се от доста движение, за да дава изблик на голямата си енергия. Трябва да бъде възпитан добре и на време, за да се избегне превръщането му в твърдоглаво "биче", надарено с голяма сила, което ни влачи насам-натам всеки път, когато го извеждаме на разходка. Накратко, той е точният избор за едно благоразумно и интелигентно семейство, което обича живот на открито и е осъзнато съгласно да споделя живота си с един здрав спортист, изпълнен с енергия и много общителен. Твърдението "спокойно и въздържано домашно куче" не се отнася за него.