Бийгъл Бийгъл Бийгъл Бийгъл Бийгъл Бийгъл Бийгъл Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Бийгъл
Представяне История Общ вид Темперамент Грижи

Ловец по назначение, приятел по душа!

Бийглите са кучета със самочувствие. Те са непоколебими и наблюдателни и изискват търпение и твърдо обучение. Никак не обичат да бъдат оставяни сами в къщи.

Обмислете да вземете двойка ако отсъствате за повече време от дома през деня. При всички суперлативи за неговия нрав има една характеристика с двойствена природа - има доста шумен лай и това е твърде задоволително за ловците, но може да бъде много обезпокоително за семейството или за съседите.

Външно бийгълът много напомня английски фокс-хаунд в умален размер.

Бийгъл е едно от най-популярните кучета, работещи с обоняние, благодарение на неговата кипяща енергия, готовност да се впише с радост в семейството и същевременно да е любящо, очарователно и приветливо животно.

Най-вероятно породата се е появила в кучешкото царство като резултат на кръстоска между Хариер и други ловни кучета в Англия. Бийгълът е бил използван като куче за лов в глутница, самостоятелно или по двойки за лов на зайци, фазани и пъдпъдъци.

Друга област, в която се е изявил много, е работата му като куче търсач на наркотици и разбира се, като прекрасен домашен любимец.

За съжаление, има и една много тъжна страна - тъй като се оказва, че като характер и размер е много подходящ за опитно животно, в името на медицината и хората много бийгли са били пожертвани и са страдали.

Произходът на бийгъла е обвит в мъгла, тъй като липсват надеждни документи за ранните дни на неговото развитие като порода. Има описания на глутници ловни кучета в Англия преди римското нашествие и тези кучета се считат за родоначалници на двата клона ловни кучета - зрителни и обонятелни. През XVIII век ловът на лисици става много популярен и фоксхаундът е развиван чрез кръстоски на бийгли и хрътки, с които благородниците са ходили на лов за елени. Два различни типа произлизат от тези смесици, като единият от тях бил наречен Южен, а другия Северен бийгъл. Породата е много популярна и отвъд океана повече от 150 години вече. Днес бийгълът се използва за лов в глутница на едър дивеч, но е много високо ценен и заради неговото добро сърце, издръжливост и кураж.

Страната на произхода: Великобритания
Първоначална функция: куче за лов
Височина: 33 до 40 см.
Тегло: 15 до 20 кг.
В семейството: интелигентно, любвеобилно, не понася самотата. Добро решение - два
бийгъла вкъщи.
С непознати: приятелски настроен, добродушен.
С децата: спокоен, мил и нежен приятел. Участва с удоволствие в игрите им.
С кучета: държи се добре.
С котки: ако е отраснал с тях - да, в противен случай - не е добра комбинация.
Цветове: три-кольор, черно и жълто кафяво, червено и бяло, оранжево и бяло,
лимонено и бяло.
Тип козина: къс, гладък, блестящ косъм, не се "скубе" много.
Череп: широк и леко изпъкнал, муцуната е с прави линии, квадратна.
Носната гъба: черна.
Уши: дългите, широки, висящи.
Очи: тъмно кафяви или с цвят на лешник, които имат умоляващо изражение.
Лапи: кръгли, много здрави.
Опашка: носи я свободно, но никога извита над гърба.
Спорт: добре се представя на състезания по аджилити
Активност: активно куче, винаги нещо върши, любопитно, има нужда от занимания
Разноски за храна: средни.
Доколко е лесно да се тренира: нуждае се от твърдо и последователно обучение, доста е самонадеян.
Интелигентен, но носът му го влече все към непознатото.
Куче за града или извън града: добре се приспособява и на двете места.
Ще живее ли щастливо в апартамент: да, ако му осигурявате разходки и игри.
Страда ли от студ, влага или горещина: нищо особено в това отношение.
Стопанинът: нуждае се от активен и весел човек до него.
Продължителност на живота: 12-15 години
Кучило: средно 7 малки, но границите са твърде разтегливи от 2 до 14 малки!
Особености: ушите трябва да се проверяват за инфекции, да не се пуска да тича свободно
в необезопасени места - лесно ще се загуби по дирята на някаква интересна миризма
Официално призната порода от:  CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
Куриози: брилянтен в службата си по търсене на наркотици. Има създадена
"полицейска" бригада бийгъли в САЩ.

 

Бийгълът е мило, добронамерено, очарователно, жизнено и любознателно куче. Обича хората. Щастливо размахва опашка. Социализирано, храбро и интелигентно животно, спокойно и обичливо. Отлично се държи с децата и, в общия случай, с другите кучета, но не би трябвало да му се доверяваме като го оставяме с други животни различни от неговия кучешки род, освен ако още като много малък не е социализиран да живее с котки или други домашни любимци.

Бийгълът имат склонност да следват своя нос, както казват за тях "вървят след носа си". Всъщност ако сте срещали бийгъл на улицата, вие непременно сте забелязали, че макар и на повод, той е забил нос в земята и сякаш околният градски шум не съществува за него. Те могат да изчезнат нанякъде в своите изследователски възторзи, ако бъдете тъй невнимателни да ги освободите от повода или да ги оставени в необезопасено пространство

Проблеми със здравето

Някои линии могат да са предразположени към сърдечни проблеми, епилепсия, проблеми с очите или гръбнака. Също е възможно да страдат от хондроплазия и изкривяване на предните крайници като при басетхаунд.

Жизнена кондиция

Ще живеят чудесно в апартамент ако имат възможност за по-дълги разходки навън. По-доброто решение е малък, сигурен двор, защото те са доста активни вкъщи и не очаквайте да се сгушат и да дремят тихичко цял ден.

Упражнения и движение

Енергичен и притежаващ огромна жизненост и жилавост, бийгълът се нуждае от много движение, включително и от една бърза и пъргава разходка, а не просто да вървят кротко до крака ви. Най-добрият вариант е ограден, макар и малък двор.

Грижи за козината

Бийгълът има гладка къса козина, която е лесна за поддържане: изчеткване с твърда четинеста четка редовно и къпане с мек сапун само когато се налага. От време на време е добре да се използва и сух шампоан. Проверявайте редовно ушите за признаци на евентуална инфекция, редовно подрязвайте ноктите, ако не ги изтърква при разходки по твърди настилки. Няма много проблеми при смяната на косъма, не пада обилно.